Uutiset

Työkoneet

Henry Jönkkäri – Huddigilla kaapelit maahan ja pylväät pystyyn

Kaivurikuormaimessa on nyt turboahdettu Cumminsin Common Rail moottori, jolla vääntöä on kasvatettu reilusti aiempaan verrattuna. Valmistaja lupaa myös entistä taloudellisempaa polttoaineen kulutusta. Mitä sanoo Jönkkäri?

”Työskentelen normaalisti sellaisia kahdeksan tunnin työpäiviä ja noin 100 litraa on päiväkulutus. Työkierrokset näissä pylväshommissa pidetään yleensä jossain 1300 paikkeilla. Vähemmän tämä kuluttaa kuin edellinen malli”, varmistaa Jönkkäri.

”Työnantajina minulla ovat paikallinen sähköyhtiö, tieliikelaitos ja myös vesipiirille on kaivettu vesijohtoja. Pylvästöissä vierähtää tällä koneella jo 75 prosenttia ajasta. Naama osoittaa siis pääasiassa taaksepäin ja etukuormainta tarvitaan sangen harvoin. Kaapelointia teen myös omatekoisella kaapeliauralla, aina kun maaperä sen sallii. Maan alle piilotetaan nykyään niin sähkö-, katuvalo-, antenni- kuin puhelinkaapeleitakin. Huddigin kapea puomi on ehdoton etu juuri kaapeliojaa kaivettaessa tai aurattaessa”, jatkaa urakoitsija.

”Uusille asuntoalueille kaupunki jättää jo kolon kaapeleille valmiiksi ja yhä useammin alituksen suojaputket löytyy nekin jo asennettuina. Vanhoja linjoja uusittaessa pyritään nykyään siirtämään ne metsästä teitten ja katujen varsiin. Tämä helpottaa tulevia huoltotöitä merkittävästi. Pylvään kestoikä on siinä 40-50 vuotta, mutta harukset syöpyvät poikki joskus yllättävänkin nopeasti.”

”Aika paljon joudun liikkumaan pehmeilläkin alustoilla. Sen takia olen valinnut maastokelpoisemmat traktorikuviorenkaat, joihin olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Niitten jäykkyyden ansiosta myös kaivuvakavuus on parempi ilman tukijalkoja. Asvaltille tassuja kun ei voi laskea ja pienimuotoista kaivua ja tasoitusta voi tehdä koko ajan eteenpäin ajamalla. Edelleen pystyn varustamaan koneen levikepyörillä, jolloin kahden renkaan yhteysleveys on 1,2 metriä. Niillä kulkee kyllä tosi pehmeässäkin eikä puomilla enää tarvitse kovin paljon menoa avittaa. Kone pyrkii aina vajoamaan nosturin puolelle, sillä paino ei jakaudu tietenkään tasaisesti”, kertailee Jönkkäri kokemuksiaan.

Myös yli 40 kilometrin siirtonopeus saa kiitosta Jönkkäriltä. Työmaat sijaitsevat Karviassa, Pomarkussa, Kankaanpäässä, Lavialla ja Suodenniemellä. Siirrot ovat yleisiä ja joskus on hurauteltava kymmenien kilometrien siivuja työmaalta toiselle. Kaapelitöissä mukana kulkee kahden asentajan porukka.

Pieni maahantuoja eli tamperelainen Aweko Ky saa myös kiitosta Jönkkäriltä. Kovin paljon ei maahantuojan huoltoa ole onneksi tarvinnut käyttää ja oma rakenteilla oleva halli vain lisää omaa kapasiteettia tehdä huoltoja ja korjauksia.

”Edellisestä Huddigista hajosi pumput. Tilasin ne iltapäivällä kolmelta ja jo seuraavana aamuna uudet olivat hallin pihalla. Ruotsista varaosat kulkee nopeasti Suomeen”, kehaisee Jönkkäri.

Telatraktorilla pääsee

Urakoitsija esittelee toimittajalle lopuksi varsin erikoislaatuisen harrastuksensa. Kun Huddigin ohjaamon ovi sulkeutuu, avautuu toisinaan uusi ovi aivan toisenlaisesta ajoneuvosta. 273 heppaisella moottorilla varustettu telatraktori on aiemmin toiminut Neuvostoliiton armeijan hommissa tykinvetäjänä. Sillä Jönkkäri huruuttaa menemään ystävänsä mailla lähellä kotipaikkaansa. Pienistä maaston epätasaisuuksista ei tarvitse kuulemma välittää ja huippunopeuskin on 50 kilometrin luokkaa. Ohjaamon ergonomia ei ole ihan ”mersun tasoa” ja ohjausvivutkin vaativat hauista.

”Kun ostin tämän värkin, niin konehuone oli aivan täynnä vettä. Näytti aika toivottomalta. Juoksutin kuitenkin vedet pois, apukaapelit kiinni ja paineilman avulla moottori hyrähti heti käymään. Sitten vaan menoksi ja aika moni pää raitilla on kääntynyt sen jälkeen kun painan maastossa menemään”, naurahtaa Jönkkäri lopuksi.

Lue seuraavaksi