Uutiset

Työkoneet

Havator Oy: Talo kyytiin ja menoksi

Saattoipa Turun Puistokadun Hannikaisen baarista äskettäin vauhtia hakenut kulkija nielaista tekohampaansa kadulle astuessaan. Ainakin mikäli tämä jalkautuminen ajoittui tammikuun 17. päivän puolenyön aikaan. Tuolloin nimittäin Puistokadulla, juuri baarin ulkopuolella, oli liikkeessä kokonainen 1800-luvulla rakennettu puutalo. Havator Oy siirsi 12-akselisella Goldhofer-moduulilavetilla vanhaa taloa pois kerrostalotyömaan alle kaivettavan parkkihallin tieltä. Itse siirtomatka oli vain 50 metriä, mutta ahtaat ja vilkasliikenteiset kaupunkiolosuhteet asettivat omat vaatimuksensa. Syksyllä samaa kyytiä pääsee hämmästelemään uudelleen, kun 8×20 metrin kokoinen ja noin 50 tonnia painava talo matkaa takaisin alkuperäiseen paikkaansa.

Hartela Länsi-Suomi Oy rakentaa Turun Puistokatu kuuteen kuusikerroksista kerrostaloa sekä noin 80 paikkaista parkkiluolaa. Keväällä 2018 valmistuvan Asunto Oy Ruusupuiston kustannusarvio on noin 20 miljoonaa euroa, josta osansa varmasti vie vanhojen rakennusten kanssa puljaaminen.

Moduuliavettia hallitaan langallisella kauko-ohjaimella

Hartelan henkilökunnalle kerrostalon rakentaminen ei sinänsä ole kovinkaan erikoinen juttu, mutta kahden vanhan, asemakaavassa suojellun puutalon säilyttäminen sen sijaan on varsin ainutlaatuinen työ. Tammikuun puoliväliin ajoittunutta puutalon siirtoa oli edeltänyt jo toisen talon purkaminen hirsi hirreltä, pala palalta ja vielä sen siirtäminen varastoon. Sekin kootaan takaisin uuden kerrostalon piharakennukseksi sen valmistuttua. Molemmat vanhat talot kunnostetaan, kun ne on palautettu alkuperäiseen paikkaansa.

“Tällaisia työmaita ei meillä juuri ole vastaan tullut. Molempien talojen siirtoa on edeltänyt tarkka dokumentointi. Kokonaisenakin siirrettävästä talosta on irrotettu kakluunien lisäksi muun muassa alapohja, lattiarakenteita sekä vanhoja tapetteja”, aloittaa Hartela Länsi-Suomi Oy:n aluepäällikkö Tommi Saarinen. Siirtoja on suunniteltu ja valmisteltu yhdessä Museoviraston ja restaurointiin erikoistuneen Restart Oy:n kanssa.

“Valmistelevina töinä on purettu kivijalka sekä taloa on tunkattu ylöspäin muutamia kymmeniä senttejä. Pohja on tuettu seitsemällä teräspalkilla, joiden varassa se siirron ajan lepää moduulilavetin päällä. Taloa on tuettu myös sivuista niin, että se ei pääse leviämään kuljetuksen aikana. Rakennus on vanha, ja alimmat hirret voivat olla jo

Vajaan tunnin kestäneen, varsin onnistuneen operaation jälkeen talo laskettiin tukien päälle ja lavetti ajettiin pois alta. Syksyllä odottaa siirto takaisin alkuperäiseen paikkaan.

pehmeitä. Nosturilla tapahtuvaa nostoa se ei olisi kestänyt. Siirtoon valittiinkin Havator Oy:n itsekulkeva, kahdesta kuusiakselisesta moduulista koottu lavetti”, täydentää Hartelan vastaava työnjohtaja Eetu Törnström.

Siirtoon oli varattu reilusti aikaa tammikuun 17.-18. väliseksi yöksi. Puistokadun liikenteen katkaisemiseenkin oli haettu luvat aamuyöhön saakka. Koko siirtoon ei kuitenkaan kulunut aikaa kuin reilusti alle tunnin. Hyvin suunniteltu ja ammattitaidolla tehty siirto ei vahingoittanut edes kadun varrella olevia puita. Ja aika kalliiksi tärveleminen olisi tullutkin. Turun kaupunki kun oli ilmoittanut yhden ruhjotun puun hintalapuksi 12 000 euroa. Eli jos joku on pitänyt huoltoasemilla myytävää klapipussia kalliina, niin turkulainen citypolttopuu vie siitä kirkkaan voiton.

Turun talonsiirtoon Havator oli tuonut 12-akselisen itsekulkevan lavetin, joka koostui kahdesta kuusiakselisesta moduulista ja voimayksiköstä.

Moduulilavetilla ketterästi

Itsekulkeva moduulilavetti eli SPMT (Self Propelled Modular Trailer) on oiva tapa operoida raskailla kuormilla ahtaissa tiloissa. Lukuisat eri akselivariaatiot ja eri suuntiin itsenäisesti käännettävät pyörät sallivat monipuolisen ohjausgeometrian. Yksittäisiä tasomoduuleja voidaan yhdistellä tarpeen mukaan niin pituus- kuin poikittaissuunnassakin. Suomen ja koko Skandinavian johtava SPMT-tekniikkaa hyödyntävä Havator oli tuonut Turun talonsiirtoon kaksi kuusiakselista Goldhofer PSTL/SL-E -lavettimoduulia sekä niille voiman antavan, niin sanotun “powerbackin”. Se pitää sisällään dieselmoottorin, hydrauliikan ja elektroniikan. Lavettia hallitaan langallisella kauko-ohjaimella. Tällä kokoonpanolla varsinaisen lavetin pituus oli 18 ja voimayksikön kanssa noin 22 metriä. Leveys on kolme ja korkeus ala-asennossa 1,2 metriä. Lavaa voidaan hydraulisesti tasata +/-300 millimetriä.

“Havatorilla on käytössä näitä neljä- ja kuusiakselisia moduuleita (8+12) yhteensä 104 akselin verran. Niiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 2900 tonnia. Turun talon siirrossa

Arto Salo, Havator Oy.

käytettyjen, kahden moduulin yhteenlaskettu kantavuus oli 336 tonnia. Kaksi moduulia tarvittiin kuitenkin talon pituuden, ei painon takia. Heikkokuntoinen, mutta vain 50 tonnia painava rakennus saatiin näin tuettua koko matkalta rikkoontumisen estämiseksi”, kertoo projektipäällikkö Arto Salo Havatorilta.

Yhden powerbackin avulla voidaan hallita yhteensä 28 akselia. Voimayksiköitä Havatorilla on käytössä yhteensä kuusi kappaletta.

“Tyypilliset SPMT-käyttökohteet ovat perinteisesti telakoilla sekä sellu- ja paperitehtailla. Myös öljyjalostamoilla tilat ovat usein ahtaat ja moduulilavetit parhaiten soveltuva siirtomuoto. Perinteisesti meillä on ollut paljon siirtoja Rauman ja Porin telakoilla”, tietää Salo.

“Loppuvuodesta suoritimme moduulilaveteilla varsin vaativan työn Rauman telakka-alueella. Siirsimme Admareksen rakentaman, Dubaihin rakennetun loistohuvilarakennelman hallista ponttoonin päälle. Siihen käytettiin kolmea 28-akselista moduulilavettia ja kolmea voimayksikköä. Kyseessä oli raskain Suomessa kumipyörillä tehty siirto. Kuljetuksen kokonaispaino oli melkein 2800 tonnia”, päättää Salo.

Rauman telakalla oli viime vuonna hieman isompi siirto. Dubaihin matkaavan huvilarakennelman alle ujutettiin kolme 28-akselista moduulilavettia voimayksikköineen. Kyseessä on Havatorin mukaan Suomen raskain kumipyörillä koskaan toteutettu siirto. Kuljetuksen kokonaispaino kun oli lähes 2800 tonnia.

Lue seuraavaksi