Uutiset

Työkoneet

Edistyksellistä tiivistystä Dynapacilla

Tänä kesänä remontoidaan Helsinki-Vantaan lentokentän vanhin, vuonna 1952 valmistunut kiitotie. Työ vaatii erityistä huolellisuutta muun muassa maantiivistysten osalta. Tätä tehtävää on hoitamassa lapualainen Antti Tynjälä uudella, viimeisintä tekniikkaa sisältävällä Dynapac CA 5000 DCO -jyrällä.

Tmi Tynjälä Antti on työskennellyt viimeiset liki kymmenen vuotta Finavialle Helsinki-Vantaan lentokenttäalueella. Jyrätöiden tausta ulottuu niinkin kauas kuin 60-luvulle, jolloin Antin isä aloitti alalla ajan uutuudella, traktorivetoisella jyrällä. Matkan varrella merkittävänä työllistäjänä ovat olleet kaatopaikat, joita yhä vieläkin jotakin on urakoinnissa. Nykyään kesäinen arki kuluu pääkaupunkiseudulla.

Kalustoon kuuluu kuusi erikokoista jyrää, Hammia ja Dynapacia, pienin kaksitonninen on Cat. ”Lähes aina merkit ovat olleet näitä. Oikeastaan niistä parhaiten käteen sopii Dynapac”, kertoo Antti Tynjälä.

Uusin hankinta osui myös Dynapacin kohdalle. Sen Tynjälä sai maalis-huhtikuun taitteessa.  ”Jyrä on suunniteltu aivan puhtaalta pöydältä uudelleen, aika vähän mitään samanlaista näissä on. Ergonomiassa on menty oikein loikka eteenpäin, tämä on kuin henkilöautoa ajaisi”, kehuu Tynjälä. ”Myös huollollisesti on saavutettu paljon sijoittamalla moottori ja hydraulipumppu poikittain aivan koneen perään. Nyt kaikki huoltokohteet ovat kuin tarjottimella. Varmasti tuolla moottorin sijoittamisella on merkitys siihen, että tämä on erittäin paljon hiljaisempi ohjaamoon kuin edeltäjä.”

Hyvän vertailukohdan uudistuksille antaa Tynjälän vanhempi samankokoinen Dynapac.

”Täryn säätämisen automatiikassa on menty tässä paljon eteenpäin”, sanoo Tynjälä. Tässä hän viittaa koneen Dynapac Compaction Optimizer (DCO) -järjestelmään. Siinä on kymmenen eri iskunpituutta, joita voidaan valita manuaalisesti tai antaa automatiikan huolehtia sopivasta voimasta. Automatiikka on paitsi helppokäyttöinen, sen ansiosta myös lopputuloksesta saadaan varmasti laadukas. Automatiikka huolehtii koko ajan kaikentyyppisillä maaperillä sopivasta tiivistysvoimasta, joten liiallista tiivistymistä ei pääse syntymään eikä materiaali murskaudu.

Monipuoliset ohjausmahdollisuudet ja koneen valvonta on sisällytetty nykyaikaisesti yhteen näyttöön.

”Olihan se alkuun outo ja Kuusisto KH-Koneilta kävikin opastamassa ennen kuin uskalsin tällä lähteä jyräilemään itsekseni. Lopulta tämä on kyllä helppo käyttää. Se myös estää virhekäyttöjä, esimerkiksi jos jyrä pääsee pomppimaan, kone pienentää itse automaattisesti täryä ja rauhoittaa hyppimisen.”

Tynjälällä on myös valmius tiedonkeruulaitteeseen, jolla voidaan kerätä tiivistystiedot paikkakohtaisesti koko alueelta. Lentokenttätöissä on kuitenkin erillinen tarkastusryhmä valvomassa tiiveyden toteutumista, jolloin tiedonkeruulaitteistolle ei ole tarvetta, ainakaan toistaiseksi.

Tynjälän uudessa Dynapacissa on Deutzin valmistama moottori Stage IV -päästöluokalla. Siinä päästötasoon on päästy partikkelinsuodattimella ilman urealaitteistoa. Poltto tapahtuu tässä automaattisesti, joten siitä ei tarvitse huolehtia. ”Sen verran on jo kokemuksia tästä, että polttoaineenkulutus on aiempaan malliin verrattuna pienempi, mutta voimaa on enemmän”, kertoo Tynjälä.

”Jyrätessä pärjätään pitkälläkin iskulla moottorin kierrosnopeudella 1600, kun maksimi on reilut 2000. Tämä on saatu aikaan sillä, että pumput ovat riittävän isot. Maksimikierroksia ei tarvita kuin jos halutaan siirtyä nopeasti paikasta toiseen.”

Moottori on sijoitettu aivan koneen perään, jolloin huoltokohteet ovat erittäin hyvin käsillä.

Dynapac 5000 on 17,5-tonninen kone. ”Tämä on juuri oikea kone näille työmaille, sillä täällä on paljon louhoskivestä tehtyä penkkaa. Tässä on paksu valssi, ei tarvitse pelätä kiviä, kun on tehty louheelle.

Ajomukavuutta hiljaisessa ilmastoidussa ohjaamossa Tynjälä vertaa henkilöauton mukavuuteen.

Tynjälä on tehnyt ennenkin kauppa KH-Koneiden kanssa. ”Toistakymmentä kauppaa on ihan varmaan tehty”, muistelee Tynjälä. ”Myös jotakin korjauksia ja varaosia on KH-Koneilta hankittu, mutta pääasiassa teemme itse perushuollot ja korjaukset, jos vain kerkiämme. Mutta todella harvinaista, että näistä mitään menisi rikki. Omat huoltotilat meillä on Lapualla ja siellä perushuollot tehdään pääasiassa talviaikana.”

Juha Kuusjärvi

Katso video: Edistyksellistä tiivistystä Dynapacilla

Lue seuraavaksi