Uutiset

Kuljetuskalusto

Biotalouden rekat tarvitsevat teitä kaikkialla Suomessa

Suomen tieverkko on elinkeinoelämän täyskäytössä. 8.12.2017 julkaistusta WSP:n selvityksestä selviää valta- ja kantateidemme merkitys elinkeinoelämän kuljetuksille. Metsäsektorin käyttäessä käytännössä kaikkia Suomen teitä, korostuu tarve koko maan tieverkosta huolehtimiselle. Jos osakin tieverkosta halvaantuu, katoaa myös pohja maamme biotalouteen perustuvalta kasvulta, Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola korostaa.

Tuoreessa Elinkeinoelämän kuljetukset tieverkolla -selvityksessä tarkastellaan, miten elinkeinoelämä käyttää Suomen tieverkkoa. Maaseudun tuotantoon perustuvien elinkeinojen tarpeet ovat olennaisia, kun pohditaan tiestön kuntoa ja käyttöä. Metsäsektorin sekä maatalouden ja elintarviketeollisuuden kuljetukset kattavat yli puolet Suomen tiekuljetuksista. Alojen käyttäessä kotimaisia raaka-aineita, korostuu merkitys Suomen kilpailukyvylle entisestään.

”Selvityksessä tarkastellaan päätiestön kuljetuksia. On kuitenkin syytä muistaa, ettei yhtäkään lopputuotetta saada valmistettua, ellei raaka-aineita saada tuotantoon aina pienimmiltä metsäteiltä saakka. Vaikka joillain osalla tiestöstä ei henkilöliikennettä ole kovinkaan paljoa, osoittaa selvitys tiestön taloudellisen merkityksen”, Mäki-Hakola muistuttaa.

Metsäsektorin käyttäessä laajasti koko Suomen tiestöä, on erityisesti sen tarpeet huomioitava maamme tieverkon tulevaisuudesta puhuttaessa. Tieverkko mahdollistaa 12 miljardin euron vientitulot metsäsektorilta. Maatalouden kuljetukset painottuvat etenkin Länsi-Suomeen, mutta elintarviketeollisuus käyttää tieverkkoa laajemmin. Yli 80 % Suomen elintarviketeollisuuden raaka-aineista tulee kotimaan maataloudesta ja alan hyvinvointi jakautuu laajalle.

”Suomen tiestön tulevaisuutta pohditaan tällä hetkellä esimerkiksi parlamentaarisessa liikenneverkkotyöryhmässä. Toivottavasti tämä selvitys kuluu myös ryhmän käsissä”, Mäki-Hakola pohtii.

Lue seuraavaksi